18 de junio de 2012

"HI HA UNA ALTRA MANERA" 1ª JORNADA INTERNACIONAL DE FINANCES COOPERATIVES



"Divendres passat 8 de juny vam poder assistir  a les sessions de tarda de la 1ª Jornada Internacional de Finances Cooperatives, organitzada a Barcelona per la Fundació Seira, Oinarri SGR, la Fundació Caixa d'Enginyers i la Generalitat de Catalunya. Sobre l’objectiu de la trobada, la organització diu: “Volem posar de manifest que un altre sistema financer ja és aquí. (...) Un sistema que és capaç de generar riquesa (individual i col•lectiva) sense esgotar els recursos ni augmentar els desequilibris socials.(...) Volem generar un espai de coneixement i d’intercanvi entre entitats financeres cooperatives i empreses de l’economia social.”

D’això s’ha tractat doncs, de conèixer mitjançant taules rodones i tallers pràctics, solucions innovadores en el món del finançament cooperatiu, des de Catalunya i també amb convidats del Quebec, França, Itàlia, Bèlgica, el País Basc i el País Valencià.  Hem parlat una estona amb Charles Guindon, del Chantier de l'Économie Sociale, entitat que des de fa 15 anys és una mena de xarxa de xarxes de l’economia social al Quebec, i que inclou empreses, organitzacions polítiques i també inversors socials. Compten amb la seva pròpia entitat financera, el Fiducie du Chantier des d’on fan prèstecs de capital pacient (retorn exigible passats 15 anys), i també actuen com a intermediaris amb xarxes d’inversors socials. A nivell internacional, fan intercanvi de bones practiques amb altres xarxes, per exemple al Brasil, i són membres de RIPESS, xarxa intercontinental de xarxes que pretén ser un ‘mapping’ de l’economia social: un bon recurs per la internacionalització de les empreses socials.

No només els ponents eren internacionals, també n’hi havia entre el centenar d’empreses i entitats financeres assistents, com per exemple la cooperativa de capital risc Initiatives pour une Économie Solidaire (IéS) de la regió francesa Midi Pyrénées, que valorava molt positivament la trobada – el seu primer projecte internacional – per iniciar una xarxa mediterrània de finançament cooperatiu.

En definitiva, per nosaltres el missatge ha estat que realment ‘’hi ha una altra manera” – el que per cert és l’eslògan de l’últim espot de Caja Laboral, una de les entitats intervinents. També s’ha volgut deixar constància de que és en els moments difícils quan es veu com l’economia social resisteix, i que, com s’acostuma a dir, “la mida no és important”, ja que entitats financeres cooperatives petites poden ser també competitives, precisament perquè tenen un creixement sostenible centrat en el soci cooperatiu. De fet, com comentava un senyor francès amb aspecte venerable – representant de l’Associació Internacional de Bancs Cooperatius - en el discurs de cloenda, els grans bancs cooperatius d’avui van néixer com petites iniciatives que volien satisfer demandes no cobertes. I avui també n’hi ha moltes, de demandes per cobrir."



No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nos gustaría leer tus comentarios.
Gracias.