18 de junio de 2012

"HI HA UNA ALTRA MANERA" 1ª JORNADA INTERNACIONAL DE FINANCES COOPERATIVES



"Divendres passat 8 de juny vam poder assistir  a les sessions de tarda de la 1ª Jornada Internacional de Finances Cooperatives, organitzada a Barcelona per la Fundació Seira, Oinarri SGR, la Fundació Caixa d'Enginyers i la Generalitat de Catalunya. Sobre l’objectiu de la trobada, la organització diu: “Volem posar de manifest que un altre sistema financer ja és aquí. (...) Un sistema que és capaç de generar riquesa (individual i col•lectiva) sense esgotar els recursos ni augmentar els desequilibris socials.(...) Volem generar un espai de coneixement i d’intercanvi entre entitats financeres cooperatives i empreses de l’economia social.”

D’això s’ha tractat doncs, de conèixer mitjançant taules rodones i tallers pràctics, solucions innovadores en el món del finançament cooperatiu, des de Catalunya i també amb convidats del Quebec, França, Itàlia, Bèlgica, el País Basc i el País Valencià.  Hem parlat una estona amb Charles Guindon, del Chantier de l'Économie Sociale, entitat que des de fa 15 anys és una mena de xarxa de xarxes de l’economia social al Quebec, i que inclou empreses, organitzacions polítiques i també inversors socials. Compten amb la seva pròpia entitat financera, el Fiducie du Chantier des d’on fan prèstecs de capital pacient (retorn exigible passats 15 anys), i també actuen com a intermediaris amb xarxes d’inversors socials. A nivell internacional, fan intercanvi de bones practiques amb altres xarxes, per exemple al Brasil, i són membres de RIPESS, xarxa intercontinental de xarxes que pretén ser un ‘mapping’ de l’economia social: un bon recurs per la internacionalització de les empreses socials.

No només els ponents eren internacionals, també n’hi havia entre el centenar d’empreses i entitats financeres assistents, com per exemple la cooperativa de capital risc Initiatives pour une Économie Solidaire (IéS) de la regió francesa Midi Pyrénées, que valorava molt positivament la trobada – el seu primer projecte internacional – per iniciar una xarxa mediterrània de finançament cooperatiu.

En definitiva, per nosaltres el missatge ha estat que realment ‘’hi ha una altra manera” – el que per cert és l’eslògan de l’últim espot de Caja Laboral, una de les entitats intervinents. També s’ha volgut deixar constància de que és en els moments difícils quan es veu com l’economia social resisteix, i que, com s’acostuma a dir, “la mida no és important”, ja que entitats financeres cooperatives petites poden ser també competitives, precisament perquè tenen un creixement sostenible centrat en el soci cooperatiu. De fet, com comentava un senyor francès amb aspecte venerable – representant de l’Associació Internacional de Bancs Cooperatius - en el discurs de cloenda, els grans bancs cooperatius d’avui van néixer com petites iniciatives que volien satisfer demandes no cobertes. I avui també n’hi ha moltes, de demandes per cobrir."



13 de junio de 2012

3ª SEMANA DE LA RESPONSABILIDAD SOCIAL EN CATALUÑA


Imagen de la Web de la Tercera Setmana de la Responsabilitat Social a Catalunya



Del 27 al 30 de junio se llevará a cabo la "3ª Setmana de la Responsabilitat Social a Catalunya" en donde empresas, entidades, instituciones y cualquier persona que esté interesada en el tema podrán participar en diferentes actividades como las que se detallan a continuación (solo hemos mencionado algunas, para conocer todas consulta la Web):

  • 27 de junio durante la Feria RSE podrás conocer las buenas prácticas de las PYMES y grandes empresas catalanas para constatar que la Responsabilidad Social genera una mayor fortaleza y una mejora constante de la empresa. Agenda en: http://www.setmanarse.cat/fira-rse.php
  • 28 de junio participa como voluntario/a de las diferentes actividades. Jornada dedicada a la promoción del voluntariado en entidades de acción social y medio ambiente. Para inscribirte en alguna de estas actividades puedes hacerlo a través de la siguiente liga:  http://www.setmanarse.cat/voluntariat.php
  • 29 de junio Puertas abiertas de Empresas Socialmente Responsables. Empresas pequeñas, medianas y grandes abrirán sus puertas para conocerlas un poco mejor en su administración y proyectos de responsabilidad social corporativa. Para conocer las empresas que ofrecen una visita, puedes inscribirte a través de:  http://www.setmanarse.cat/portes-obertes.php
  • 30 de junio Talleres para niños y adultos. El primer paso es comenzar con nosotros mismos, así que en estos talleres podremos aprender cómo la responsabilidad social forma parte del nuestro día a día. Para conocer las actividades puedes consultarlas a través de:  http://www.setmanarse.cat/tallers.php
Os invitamos a participar durante estos cuatro días. Como has visto no tienes que ser una empresa o tener un proyecto específico, solamente querer estar enterado y colaborar con un tema sumamente importante para la sociedad y para nosotros mismos. 
Y, si tienes un proyecto, no dejes de presentarlo. Todos podemos aportar un grano de arena en la construcción de una sociedad socialmente, económicamente y medioambientalmente responsable. 

11 de junio de 2012

INFORME:NAVEGANDO POR LOS MEANDROS DE LA ESPECULACIÓN ALIMENTARIA


Portada del informe publicado en la página del ODG


El próximo miércoles 13 de junio, dentro de la "Festa del Comerç just i la banca etica 2012" en Sabadell, se presentará a las 19:00 horas el informe "NAVEGANDO POR LOS MEANDROS DE LA ESPECULACIÓN ALIMENTARIA

Este informe elaborado en Febrero de 2011 por: Mónica Vargas y Olivier Chantry del Observatori del Deute en la Globalització (Observatorio de la  Deuda en la Globalización-ODG) Càtedra UNESCO de Sostenibilitat Universitat Politècnica de Catalunya  y revisado por Gustavo Duch  de la Revista Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas; con el apoyo de Grain  y de Mundubat, presenta cómo la especulación financiera incide de manera muy importante en los precios de los alimentos básicos. 

"Para explicar el aumento de los precios de los alimentos, se suele mencionar factores de diferente índole. Entre ellos se suele destacar la supuesta escasez de los alimentos y la reducción de las reservas mundiales, que como veremos no es sólo una falacia sino que es la zanahoria utilizada para provocar la subida de precios que le interesa a quienes especulan con los alimentos...

"...En este informe nos referiremos específicamente al papel de otro, quizás el más importante, de los elementos que inciden en los precios de los alimentos básicos. Se trata de la especulación financiera. Estamos en un contexto en el cual todo movimiento en las Bolsas de Chicago, Londres o Hannover, donde se negocian contratos de futuros sobre cereales y oleaginosas, tiene repercusiones a nivel de los alimentos" (página 6 del Informe).

Aunque no podamos asistir a este evento dentro de la Fiesta del Comercio Justo (que se está organizando en diferentes lugares y fechas dentro de Cataluña), os invitamos a leer el informe que nos hace reflexionar a cerca de la importancia de los programas y esfuerzos para apoyarlo. 

Páginas de interés: